Jaargang 2017 (51)

Uitgave nr. 11

Bulletin per e-mail ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Hoofdartikel

Spiralen met levonorgestrel

Grootte van de spiraal. Zowel in een Cochrane review uit 20045 als in de literatuur daarna zijn geen gegevens gepubliceerd over problemen met het inbrengen van de LNG-IUD 52 ten opzichte van koperspiralen.

Een andere reden om een kleiner spiraal ...

Lees artikel


Let op!

Kwaliteit van ’open access’-tijdschriften en -artikelen

Inleiding. In toenemende mate zijn tijdschriften en wetenschappelijke artikelen publiekelijk en gratis te raadplegen in zogenoemde ‘open access’-tijdschriften.

‘Open access’1
• Zonder financiële obstakels (gratis) heeft elke lezer toegang tot co ...

Lees artikel


Nieuw

Verhogen protonpompremmers het sterfterisico?

Achtergrond. Voor onderzoek naar bijwerkingen van geneesmiddelen is men doorgaans aangewezen op gecontroleerd observationeel onderzoek, bijvoorbeeld door een cohort gebruikers te volgen en te vergelijken met niet-gebruikers. Er is daarbij altijd ...

Lees artikel


Lithium en zwangerschap

Achtergrond. Van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft 1-1,5% een bipolaire stoornis. Lithium is een effectieve stemmingsstabilisator en het middel van eerste keus bij de behandeling van een bipolaire stoornis.
Het gebruik van lithium in ...

Lees artikel


Overig

Nog twee te gaan

Beste lezer,

Dit is de één na laatste papieren editie van het Geneesmiddelenbulletin  die gratis wordt verspreid via Medisch Contact en het Pharmaceutisch Weekblad. De laatste – nummer 12 van 2017 – verschijnt in 2018.
De digitale vernieuwing bie ...

Lees artikel