www.tasectan.nl

Diarree? Tasectan pakt de oorzaak aan! Op de televisie trok deze slogan de aandacht in juni en juli 2013, met het oog op diarree tijdens de vakantie. Bij de apotheek en de drogist golden kortingsacties en www.tasectan.nl bood iedere dag kans op een gratis Ipad-mini. Wat stelt de wetenschap tegenover dit marketingoffensief?

Werking. Tasectan® claimt uniek te zijn vanwege toepassing en werking. Tasectan® werkt door de darmwand te beschermen en de vermeende diarree-oorzaak in te kapselen en af te voeren.1 Het middel bevat gelatinetannaat, een verbinding van gelatine en tanninezuur. In tanninepreparaten zijn looistoffen ofwel adstringentia aanwezig. Looistoffen coaguleren met de meest oppervlakkige cellaag van de darmmucosa en vormen zo een beschermende laag. Ook kaneel, thee en bosbessensap bevatten looistoffen (Gebu 1977; 11: 12-18).

Tasectan® is echter niet als geneesmiddel geregistreerd, het is een medisch hulpmiddel. Voor medische hulpmiddelen gelden andere en minder strikte regels en wetten dan voor geneesmiddelen (Gebu 2013; 47: 63-69). Gerandomiseerd onderzoek naar de werkzaamheid van het middel is niet verplicht en is bij volwassenen niet beschikbaar. Ook de exacte samenstelling van het middel is niet bekend.

Toepassing bij kinderen. Behalve ’de werking’ bestempelt de fabrikant ’de toepasbaarheid bij kinderen’ als uniek. Maar vraagt diarree bij kinderen wel om een behandeling? Kinderen jonger dan twee jaar worden, evenals zwangeren en ouderen, pas als dehydratie dreigt, behandeld met orale rehydratievloeistof (Oral Rehydration Solution (ORS)).2 In een gerandomiseerd onderzoek bij kinderen was het insluitcriterium minimaal drie keer dunne ontlasting per dag en werd de primaire uitkomstmaat al na 12 uur gemeten.3 Een dergelijk onderzoek volstaat niet: drie keer dunne ontlasting is nog geen diarree die behandeling behoeft.3

Conclusie. Tasectan® is geen geneesmiddel maar een medisch hulpmiddel. De werkzaamheid is niet aangetoond in gerandomiseerd onderzoek en de exacte samenstelling is onbekend. Er is derhalve geen enkele reden dit middel te gebruiken.1. www.tasectan.nl.
2. Zelfzorgstandaard Diarree. Via: KNMP Kennisbank Online.
3. Esteban Carretero J, et al. A comparative analysis of response to ORS (oral rehydration solution) vs. ORS + gelatin tannate in two cohorts of pediatric patients with acute diarrhea. Rev Esp Enferm Dig 2009; 101: 41-48

Auteurs

  • mw drs N.I.M. van Wetten