www.prioderm.nl

Op de website www.prioderm.nl staat dat hoofdluis niet alleen te behandelen is maar ook te voorkomen. In de richtlijnen en standaarden over de behandeling van hoofdluis wordt vermeld dat de aangeraden manier om een uitbraak van hoofdluis te voorkomen, is om het haar regelmatig te controleren met een luizen- of netenkam.1 2 De fabrikant van Prioderm®, Meda Pharma, heeft echter ook een product voor het voorkomen van een hoofdluisinfectie, namelijk Prioderm® Preventief. Dit product komt niet voor in de richtlijn van het Landelijk Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor hoofdluisbehandeling.1 Is dit terecht of verdient Prioderm® Preventief meer aandacht?

Productinformatie. In Prioderm® Preventief zit volgens de gebruiksaanwijzing water, alcohol, polyethyleenglycol (PEG)-40, ricinusolie, menthaandiol en Vitexextract.3 Vitexextract is het extract van de Vitex agnus-castus (Monnikspeper), menthaandiol komt in kleine hoeveelheden onder meer voor in de Eucalyptusboom.4 In de gebruiksaanwijzing wordt niet vermeld welke stof precies voor de werking verantwoordelijk is. Als werking staat vermeld: ’Het maakt het haar ’onzichtbaar’ voor hoofdluis; hoofdluizen zullen behandeld haar mijden.’ Op de website wordt de behandeling als effectief bestempeld, maar er staat geen informatie over de precieze werking. De beschermende werking zou minimaal zeven uur aanhouden. In een flesje Prioderm® Preventief zit 100 ml vloeistof. Het oppervlak van het haar moet volledig worden bedekt met vloeistof, en het middel moet dagelijks worden aangebracht.2 Op de website staat een filmpje waaruit duidelijk wordt dat hiervoor behoorlijk wat verstuivingen nodig zijn. De prijs voor een flesje ligt tussen de € 7,49 tot € 9,95 blijkt uit de verschillende websites van online drogisten.

Literatuur. In de LCI-richtlijn ’Hoofdluis’ van het RIVM wordt vermeld dat er middelen op de markt zijn die een beschermende werking hebben, maar dat er nog onvoldoende onderzoek bij proefpersonen is gedaan dat bewijst dat deze middelen werkzaam zijn.1 In de richtlijn wordt frequente inspectie van het haar aangeraden als middel om te voorkomen dat een uitgebreide hoofdluisinfectie ontstaat. Bij literatuuronderzoek wordt één publicatie gevonden naar het gebruik van vitexextract en menthaandiol als afweermiddel tegen hoofdluis. Het onderzoek beschrijft een in-vitro-test, waarbij behandelde en niet behandelde haren in een petrischaal met wit filtreerpapier werden gelegd (20 petrischalen met behandelde haren, het aantal met niet behandelde haren wordt niet beschreven). Met intervallen van één uur werden luizen op het filtreerpapier gezet, en werd gekeken naar hun gedrag. Omdat niet gevoede luizen niet tegen licht zouden kunnen werd verwacht dat deze bescherming zouden zoeken in de haren. Dit bleek niet te gebeuren bij de behandelde haren. Na zeven uur werd de test gestaakt vanwege de verminderde beweeglijkheid van de luizen (volgens de onderzoekers door gebrek aan voeding). De onderzoekers concluderen dat de combinatie van vitexextract en menthaandiol helpt bij het voorkomen van een besmetting met hoofdluis.4

Conclusie. Eén niet gevalideerde in-vitro-test met niet onderbouwde aannamen en onvolledig beschreven resultaten maakt de conclusie dat Prioderm® Preventief een effectief middel is om te beschermen tegen hoofdluis nog niet bewezen, integendeel deze blijft onbewezen. Door regelmatige inspectie met een luizenkam kan een besmetting vroeg worden gevonden en is verdere verspreiding te voorkomen. Zolang geen goed onderzoek is gepubliceerd is er dan ook geen enkele reden om Prioderm® Preventief te gaan gebruiken.

De opvallende omschrijving in de gebruiksaanwijzing van de werking van Prioderm® Preventief zou de ouder met gezond verstand al moeten waarschuwen om dit product niet al te serieus te nemen.


  1. LCI-richtlijn Hoofdluis (laatste herziening November 2014) [document op het internet]. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne. Via: www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_Hoofdluis.
  2. KNMP Zelfzorgstandaard Hoofdluis, via: KNMP Kennisbank online.
  3. Gebruiksaanwijzing Prioderm Preventief [document op het internet]. Meda Pharma. Via: http://www.prioderm.nl/producten/prioderm-preventief.
  4. Semmler M, et al. Repellency against head lice (Pediculus humanus capitis). Parasitol Res 2010; 106: 729-731.

Auteurs

  • mw M.A.E. Nieuwhof