Verlenging QT-interval bij gebruik torimefen

Bij het gebruik van torimefen (Fareston®) is bij zowel proefdieren als bij proefpersonen verlenging van het QTc-interval op het elektrocardiogram waargenomen.1 Een verlenging van het QT-interval is vaak een voorbode van hartritmestoornissen. Torimefen wordt toegepast als eerste lijn hormonale behandeling van hormoonafhankelijke uitgezaaide borstkanker bij postmenopauzale patiënten. De houder van de handelsvergunning heeft in overleg met de European Medicines Agency (EMEA), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloten de samenvatting van de productinformatie (SPC) aan te passen.
Torimefen is nu gecontraïndiceerd bij patiënten met aangeboren of bewezen verworven QT-verlenging, elektrolytstoornissen (vooral niet-gecorrigeerde hypokaliëmie), klinisch relevante bradycardie, klinisch relevant hartfalen met verminderde linkerventrikelejectiefractie, en ventriculaire aritmie in de voorgeschiedenis. 
Recent is door de houder van de handelsvergunning Orion Pharma/Baxter een brief 'Direct Healthcare Professional Communication' (DHPC) gestuurd naar artsen en apothekers om hen te wijzen op de aanpassing van de SPC.