Vergoeding van nieuwe geneesmiddelen

Het ministerie van VWS heeft besloten dat per 1 oktober 2004 de volgende nieuwe geneesmiddelen zijn opgenomen in het ziekenfondspakket. Het betreft insuline detemir (Levemir®), fosamprenavir (Telzir®) en aprepitant (Emend®).
Van twee producten zijn de nadere voorwaarden aangepast en wel van palivizumab (Synagis®) en mycofenolzuur (Myfortic®). Ook is besloten dat omega-3-vetzuren (Omacor®) niet voor vergoeding in het ziekenfondspakket worden opgenomen.
Voorts heeft het ministerie van VWS bekend gemaakt dat per 1 januari 2005 de volgende nieuwe geneesmiddelen zijn opgenomen in het ziekenfondspakket. Het betreft estradiol/drospirenon (Angeliq®) en morfinedrank (Oramorph®).
Per 1 januari is de aanpassing van de zelfzorgmaatregel van kracht geworden. Dit betekent dat laxantia, kalktabletten, middelen bij allergie, middelen tegen diarree en maagledigingsmiddelen weer worden vergoed onder nadere voorwaarden.
Per 1 februari 2005 zullen de volgende nieuwe geneesmiddelen worden opgenomen in het ziekenfondspakket. Het gaat om fulvestrant (Faslodex®), zoledroninezuur (Zometa®), ibandroninezuur (Bondronat®), teriparatide (Forsteo®) en etanercept (Enbrel®). Aan de vergoeding van teriparatide en etanercept zijn nadere voorwaarden gebonden.
Op de website van CVZ (www.cvz.nl, via CFH-rapporten) kunt u de beoordeling van de Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) lezen van bovenstaande producten, alsmede informatie over de nadere voorwaarden. Ook is hier het farmacotherapeutische rapport van deze geneesmiddelen te vinden.