Vergoeding van nieuwe geneesmiddelen

Het ministerie van VWS heeft bekendgemaakt dat in november en december 2005 de volgende nieuwe geneesmiddelen zijn opgenomen in het ziekenfondspakket. Het betreft ciclesonide (Alvesco®), adapaleen (Differin®) en alendroninezuur/colecalciferol (Fosavance®).
Ciclesonide (Alvesco®) is geïndiceerd voor de onderhoudsbehandeling van persisterend astma bij volwassenen.
Adapaleen (Differin®) is geregistreerd voor de behandeling van acne vulgaris waarbij comedones, papels en pustels op de voorgrond staan.
Alendroninezuur/colecalciferol (Fosavance®) is bestemd voor de behandeling van postmenopauzale osteoporose bij patiënten met risico van vitamine D-insufficiëntie. Alendroninezuur in vaste combinatie met colecalciferol vermindert het risico van vertebrale en heupfracturen.
Voorts is de nadere voorwaarde voor adalimumab (Humira®) uitgebreid met de indicatie artritis psoriatica. Daarnaast is ook de nadere voorwaarde voor teriparatide (Forsteo®) aangepast. 
Op de website van CVZ kunt u de beoordeling van de Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) lezen van bovenstaand producten, alsmede informatie over de nadere voorwaarden (www.cvz.nl via CFH-rapporten). Ook is hier het farmacotherapeutische rapport van deze geneesmiddelen te vinden.