Ivabradine (Procoralan®), behandeling chronische stabiele angina pectoris


Toevoeging van ivabradine aan zowel een langwerkend nitraat als een dihydropyridine calciumantagonist is niet onderzocht op veiligheid en effectiviteit. De combinatie met diltiazem en verapamil wordt niet aanbevolen, omdat deze middelen zelf de hartfrequentie verlagen. Combinatie van ivabradine met bètablokkers valt buiten de geregistreerde indicatie. Er zijn geen onderzoeksgegevens gepubliceerd waaruit blijkt dat ivabradine als monotherapie of in combinatietherapie een klinisch relevant uitstel geeft van een revascularisatie. In Gebu 2006; 40: 70-71 is aangegeven dat de toepassing van ivabradine beperkt lijkt. Er zijn geen nieuwe onderzoeksgegevens die deze conclusie veranderen. De toepassing van ivabradine dient ook in 2008 beperkt te blijven tot de geregistreerde indicatie.  1. Productinformatie Procoralan® via: www.emea.europe.eu/humandocs/PDFs/EPAR’s.
  2. CFH-rapport ivabradine (Procoralan®), via www.cvz.nl, CFH-rapporten.
  3. Tardif JC, et al. Efficacy of ivabradine, a new selective If inhibitor, compared with atenolol in patients with chronic stable angina. Eur Heart J 2005; 26: 2529-2536.
  4. Ruzyllo W, et al. Antianginal efficacy and safety of ivabradine compared with amlodipine in patients with stable effort angina pectoris. Drugs 2007; 67: 393-405. 

Auteurs

  • dr D. Bijl